U želji da našoj teško oboljeloj djeci omogućimo, koliko je to moguće obzirom na konačnu dijagnozu mukopolisaharidoza (mps iiia), dostojan život i aktivno učešće djeteta u zajednici, cilj Udruženja je podići svijest o ovoj bolesti(sanfilippo sindrom) , podrška roditeljima kao i obezbeđenje sredstava za pacijente i njihovo liječenje.

Wednesday, September 8, 2010

Šta je mukopolisaharidoza?

Mukopolisahridoze su hronične bolesti kod kojih se stanje bolesnika s vremenom pogoršava. Kliničko očitavanje bolesti je vrlo raznoliko, kako u simptomima koji se pojavljuju, tako i u njihovoj težini.
Simptomi se razvijaju jer nedostatak enzima dovodi do progresivnog nakupljanja glikozaminoglikana (GAG) u svim tjelesnim tkivima. To dovodi do oštećenja funkcije stanica, tkiva i organa koja mogu biti ireverzibilna.
Mukopolisahridoza ne mora biti očita pri rođenju djeteta; znakovi i simptomi se obično pojave tokom prvih 10-tak godina života.

Mogući znakovi i simptomi mukopolisaharidoze:

Opšti fizički izgled - grube crte lica, povećani abdomen

Centralni nervni sistem - glavobolje, razvojno zaostajanje, epileptički napadi, mentalne ili smetnje ponašanja (kod nekih oblika MPS), sindrom karpalnog tunela

Vid - promjene na mrežnici, glaukom, zamućenje rožnice

Sluh - provodna gluhoća

Zubi - slaba caklina, loša formacija

Disajni organi - suženi ili blokirani nazalni putevi, uvećani jezik, apneja pri spavanju

Srce - srčana bolest (na srčanim zaliscima), slabljenje srčanog mišića

Gastrointestinalni sistem - dijareja (proljev), zatvor

Hernija - umbilikalna ili ingvinalna

Jetra i slezena - uvećana jetra i slezena

Skelet - nizak rast, kompresija kičmene moždine, kratak vrat, progresivna ukočenost zglobova (neupalna), deformisani zglobovi

No comments:

Post a Comment